Kézikönyv a helyi esélyegyenlőségi programok hatékony megvalósításához

Oszd meg!

106790-WP-P148426-PUBLIC-HUNGARIAN-people-numbers másolat

Magyarország helyi esélyegyenlőségi programokra vonatkozó szabályozása ad iránymutatást a társadalmi integrációval kapcsolatos legsürgetőbb kihívásokkal foglalkozó beavatkozások tervezéséhez és megvalósításához.

Egyes szociális, egészségügyi és oktatási szolgáltatások központosítása ellenére a mai Magyarországon elsősorban az önkormányzatok vállán nyugszik a helyi lakosok társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatok zöme, valamint az önkormányzatok felelőssége, hogy segítséget nyújtsanak a rászorulóknak a megfelelő szolgáltatások és ellátások igénybevételéhez.

Annak érdekében, hogy a közösségek legfontosabb szükségleteinek megfelelő szolgáltatásokhoz jussanak, szükség van a társadalmi kirekesztéssel kapcsolatos kihívások és az azok alapjául szolgáló okok vizsgálatára. Erre alapozva kell kidolgozni azokat a stratégiákat és beavatkozásokat, melyek eredményesen és hatékonyan kezelik ezeket a szükségleteket.

Az esélyegyenlőségi programokra vonatkozó szabályozás egy feszes szerkezetet nyújt az önkormányzatoknak a helyi esélyegyenlőségi programok (HEP) tervezésének elősegítése érdekében. A cél az, hogy ezek a tervek ugyanazt a logikát és struktúrát alkalmazzák egész Magyarországon.

 

A TELJES DOKUMENTUM